Expositie: De Wereld van Nico Jesse Foto Festival Naarden 2005

0
In het midden van de vorige eeuw praktiseerde in Ameide en Tienhoven huisarts Nico Jesse, destijds tot ver buiten onze landsgrenzen vooral beroemd als fotograaf.

Wat fotografie oorspronkelijk een hobby, in 1955 (in 2005 precies 50 jaar geleden), besloot hij er zijn beroep van te maken. In die tijd woonde hij met zijn gezin in het monumentale pand aan de Voorstraat in Ameide. Deze expositie is ontstaan door een toevallige ontmoeten tussen Aldert den Oudsten, oud-voorzitter en erelid van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven en Colette Jesse, de jongste dochter van de vroegere plaatselijke huisarts. Zij kwamen op het idee om in 2005 een tentoonstelling van het werk van Nico Jesse te organiseren, in het bijzonder van foto’s  uit zijn ‘Termeise’ periode. Een oproep in de Alblasserwaardse editie van het streekblad Het Kontakt leidde vervolgens tot een groot aantal reacties. De zo verkregen foto’s, aangevuld met foto’s van het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam, leverden een boeiend beeld op van het leven in Ameide en Tienhoven in de periode 1945-1955.

Helaas kunnen wij niet meer beelden tonen van deze unieke expositie, aangezien zijn nalatenschap beheerd wordt door het Fotomuseum in Rotterdam.

Naast dat deze expositie in oktober 2005 getoond is in Ameide ontstond onverwacht een gaatje bij het FotoFestival Naarden in het voorjaar van 2005. Een expositie in het Jan Tabak Hotel was onverwacht uitgevallen en dit bood een uitgelezen kans om dit unieke werk van Nico Jesse tijdens het festival te tonen.

 

Rumour Expose, de samenwerking tussen Jojo Keller en Astrid Roesink, heeft deze kans met beide handen aangegrepen en destijds gezorgd dat de expositie tijdens het festival getoond kon worden. Dit was onze eerste expositie. Weliswaar niet gemaakt door amateurfotografen, maar wel meteen het werk van zo’n fantastische fotograaf, over een periode in zijn leven in de Alblasserwaard. Een prachtig tijdsbeeld.

Project specificaties

Projectinitiatief en begeleiding Jojo Keller (r) en Astrid Roesink (l) onder het label Rumour Expose

Share.

Comments are closed.